Sønderborg skal skabe den næste generation af virksomheder i robot- og automationsbranchen

Til denne opgave har Sønderborg Vækstråd - i samarbejde med Puls Human Relations - trukket Steffan Laugaard Nielsen fra København og tilbage til hjembyen Sønderborg.

Vi har haft en snak med ham om udviklingen indenfor robotteknologi og automation, og hvilken rolle Sønderborg skal spille i den udvikling.

Hvordan ser verden ud ift robot- og automationsteknologi om 10 år?

Om 10 år har vi fundet den balance, hvor robotter og automation er en uundværlig hjælp på arbejdsmarkedet. Robotter har overtaget de opgaver, som i dag fjerner fokus fra de værdifulde opgaver. Eksempelvis er ”samlebåndsarbejde” på sygehusene er overtaget af robotter. Tiden er i stedet frigjort til at nære omsorg for mennesker.

Robotter er her ikke for at ”overtage” menneskers plads. De er her for at give plads til at mennesker kan udføre flere af de opgaver, som kun mennesker kan udføre.

Hvilken rolle spiller Syd- og Sønderjylland, og herunder Sønderborg, i den udvikling?

Vi har allerede nogle store spillere på banen. Med dem i frontlinjen kan vi drive en udvikling fremad. Jeg tror det handler meget om at finde sit speciale indenfor robot og automationsbranchen. Vi er allerede stærke på mechatronics. Det er vores styrke, og det skal vi videreudvikle.

Fra 1. juni er du en del af Sønderborg Vækstråd, og har til opgave at lave forretningsudvikling for robotklyngen i området. Hvordan vil du gøre det?

For mig at se, er der to meget vigtige områder.

Det første er en styrkelse af forholdet mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Det andet er, at vi skal have gjort de små og mellemstore virksomheder opmærksomme på de muligheder, der ligger i robot- og automationsbranchen. Hvordan vil en robot kunne styrke virksomheden, og hvordan kan man søge midler til en eventuel udvikling.  Hvilke muligheder ligger der allerede i branchen, som kan gøre en afgørende forskel for eksisterende virksomheder.

Jeg vil ud til virksomhederne og vise, at vi i Sønderborg faktisk har en ressource, der står klar til at hjælpe dem i udviklingen. Jeg skal skabe et netværk af virksomheder, hvor jeg kan hjælpe dem, og virksomhederne kan hjælpe hinanden.

Det er Vækstrådets ambition, at Sønderborgområdet skal gøres endnu stærkere på Mechatronics og robotautomation. Vi skal hjælpe med at opbygge de små virksomheder, der er på vej ind i branchen. Vi vil skabe den næste generation af virksomheder, der kan løfte branchen.

Hvorfor tror du det er dig, der er blevet ansat i denne stilling?

Det er nok en god kombination af mange ting. Bl.a. kombinationen af mindset, teknisk baggrund og erfaring. Jeg har et iværksættermindset, ingeniørbaggrund og så har jeg flere års erfaring som selvstændig erhvervsdrivende i den tekniske del af medicobranchen.

Da jeg så stillingen, var jeg ikke længe om at søge den. Det er et helt naturligt step i den professionelle udvikling jeg har været igennem ind til videre.

Du bor lige nu i København og rykker teltpælene op, for at rykke til Sønderborg.
Hvad kan Sønderborg, som København ikke kan?

Mange ting! Både min kæreste og jeg kommer oprindeligt fra Sønderborg, og vi ville gerne tilbage.

Sønderborg kan noget med sammenhold. Her er man tættere sammen end i København. Det er et mindre samfund, og det kan bare noget helt andet.

Det betyder at man hurtigere kan etablere et netværk og man er bedre til at arbejde sammen, fordi der ikke er langt mellem mennesker. Det er lettere at skabe relationer og der er en sund forståelse af, at man skal arbejde sammen for at komme fremad.

… Og apropos relationer: Du har arbejdet sammen med Puls Human Relations i ansættelsesprocessen. Hvordan har det været?

Det har været virkeligt effektivt. Maj-Britt har været god til at guide mig igennem processen, og det var min oplevelse, at der var sat god tid af til at gennemføre persontest og give en god og brugbar feedback.  

Jeg har været meget ærlig omkring mig selv, og hvad jeg gerne ville, og det føles som om at den ærlighed har givet mig noget godt igen. Så oplevelsen af processen hos Puls Human Relations har været rigtigt positiv.

Vil du være en del af udviklingen?

Vil din virksomhed være en del af udviklingen, og er I nysgerrige efter at vide mere om, hvordan robot- og automationteknologi kan gøre Jeres virksomhed mere effektiv, så tag kontakt til Sønderborg Vækstråd.

Puls Human Relations ApS
Mariegade 8A, 6400 Sønderborg
CVR 36736488

Maj-Britt: +45 27 79 21 14
Marck: +45 20 85 75 85