Personlighed er vigtigere end alder

Da Michael i en alder af 57 år mistede sit job, besluttede han sig for at gøre op med en begrænsende overbevisning: At alder er en udfordring for jobsøgningen. I dag sidder han i en ny lederstilling og har fået sat sine styrker og svagheder i et vigtigt perspektiv.

Denne historie handler om krigermentalitet.

Om at turde vove, og om at vælge det rette mindset. Og hovedpersonen er Michael.

”Min karriere har været en spændende udvikling inden for IT. Først indenfor politiet og siden i den private sektor, og siden også i stillinger med udvikling og ledelse. Jeg har flere gange turde satse og tage et spring mod noget nyt – og er hver gang blevet belønnet for det.”

Sådan ser Michael tilbage på sit arbejdsliv. Derfor slog det ham heller ikke ud, da hans stilling som supportchef i en IT-virksomhed i 2018 blev sparet væk. Han rankede ryggen og kastede sig direkte ind i jobsøgningen. For hvad nu, hvis det helt rigtige job bare lå og ventede?

Det handler ikke så meget om, hvad der sker for os…

… Det er meget vigtigere, hvordan vi reagerer på det. Derfor valgte Michael at lukke ørerne for de stemmer der fortalte, at en høj alder er en udfordring, når der skal søges nyt job.

”Undersøgelser viser, at det ér en udfordring. Men det er jo ikke ensbetydende med, at det er umuligt – eller endda sværere. Det kræver bare lidt mere indsats. Det nytter ikke noget at dukke op til en samtale med den negative forventning, at din alder er en begrænsning. Den indstilling kan nemt afspejle sig i din adfærd. Så er det ikke alderen, men adfærden, der kommer i vejen for successen”, siger Michael.

Netværk, netværk, netværk… Og personlig udvikling

Fra den første dag som ledig kastede Michael sig ind i kampen for at finde et nyt job. Han dyrkede sit netværk og brugte en masse tid på LinkedIn. Han deltog i et Outplacement forløb gennem Lederne.dk og et forløb gennem Jobcenteret. Og så tog han kontakt til Puls HR.

”Jo flere kommunikationskanaler jeg havde åbne, jo mere kunne jeg sprede min søgning. Jeg vidste, at jeg gerne ville finde et job i rimelig afstand fra min bopæl, så for at fokusere lidt mere på lokalområdet, tog jeg kontakt til Marck, som jeg kendte gennem en tidligere arbejdsgiver. Jeg vidste at Marck havde et stærkt lokalt netværk, og det ville jeg gerne gøre brug af, og så vidste jeg, at jeg hos Puls HR også kunne få coaching og hjælp til at stille skarpt på mig selv.”

Vælg det positive perspektiv

Michaels vigtigste ”produkt” i forhold til at sælge sig selv ind til en ny arbejdsgiver, er hans personlighed. Han henvendte sig til Puls HR med et ønske om at stille skarpt på sig selv, for at kunne levere den vindende salgstale. Derfor lavede Maj-Britt en profilanalyse, og resultatet skræmte faktisk Michael lidt. På papirerne tonede ord som temperament, stædig og utålmodig frem. Ord som kan have en klang af noget negativt.

Men her blev Michael udfordret af Maj-Britt: Hvad nu, hvis temperament ses som passion? Stædighed som vedholdenhed og utålmodighed som drive? Så skifter vi pludseligt mindset til noget, der kan bruges konstruktivt og værdifuldt. Derfor gav forløbet hos Puls HR også Michael noget håndgribeligt at arbejde med, i forhold til at skulle tegne et retvisende billede af sig selv som den rigtige til jobbet.

”Når jeg var ude til samtaler, øvede jeg mig i at være tydelig i min kommunikation, så der var sammenhæng mellem ord og handling. Det var vigtigt for mig, at de så min person meget mere tydeligt. Det var en virkelig spændende udvikling for mig. Og jeg blev kaldt til samtaler, også til spændende jobs… men jeg endte bare altid med sølvmedaljen. Og det gav ikke job, og pludselig kunne jeg se, at mine dagpenge var ved at løbe ud.”

Skal du gå i panik – eller i proces?

Det var angstprovokerende at se frem til, men Michael havde jo besluttet sig for at vælge det positive mindset. Og pludselig stod han og læste et stillingsopslag, hvor regionen søgte corona-podere.

”Mange ville nok takke nej til at stå og fremprovokere brækreflekser med store vatpinde på fremmede mennesker midt i en pandemi, men for mig lignede det en mulighed for at gøre en forskel. Vise samfundssind. Men var det dét rigtige at gøre?"

Min bedstefar sagde engang, at selv det mindste tandhjul i lommeuret, får uret til vise tiden korrekt.

Lønnen var ikke den bedste, men det var trods alt bedre end dagpenge. Og jobbet var nok også et skridt ned af karrierestien… Og hvad så? Måske var det dét, der skulle til, for at give mig et nyt perspektiv, og bringe mig nærmere det helt rigtige job.”

Der er en værdighed i at have et job og gøre en forskel

… Også selvom det ikke er drømmejobbet. Du kan gøre en forskel med den du er, rigtigt mange steder.

Det blev også læringen for Michael, der bag viseret og pakket ind i plastik fra top til tå, blev mødt med taknemmelighed fra de besøgende i testteltet – på trods af vatpindene.  

Drømmejobbet bliver en realitet

Mens Michael stod der i teltet blev han kontaktet af en virksomhed, hvor han tidligere havde været til samtale. Det var en rigtigt spændende stilling, men jobbet endte med at blive flyttet til Finland. Virksomheden havde nu fået en ny åben plads i en lederstilling, og kunne huske Michael fra den sidste samtale. Så de tog direkte kontakt.

”Til samtalen spurgte de mig, hvordan jeg – med min utålmodige profil – ville arbejde sammen med teamet. Jeg svarede, at vi i teamet først skal finde det, der binder os sammen og som gør os stærke. Derefter skal vi kigge på, hvordan vores forskelligheder kan styrke os endnu mere, og vi kan finde balancen i den enkelte situation. Så blev jeg ansat som leder for serviceleverancen til bl.a. Tyskland og Luxemburg med et team på 10 dygtige folk.”

Hvad fik du ud af din proces hos PulsHR?

Jeg ved nu knivskarpt, hvad jeg står for. Jeg har fået fokus på mine udviklingsområder og har fået sat mine styrker og svagheder i et sundt perspektiv, hvor begge dele kan bruges konstruktivt i teamsamarbejdet. Jeg er ikke ked af at jeg har temperament, er stædig og utålmodig. Jeg er tværtimod stolt af, at jeg har passion og er vedholdende og har drive.

Skal vi hjælpe dig til dit næste job?

Tag kontakt til os og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at finde dit næste job. Måske står én af vores kunder allerede og mangler dig? Du kan se vores ledige stillinger, uploade dit CV eller skrive til os for at høre nærmere om karriereudvikling.

Kontakt os her.
PULS Human Relations ApS
CVR 36736488

Sønderborg
Mariegade 8A, 6400 Sønderborg

Søborg
Gyngemose Parkvej 50, 1. sal, 2860 Søborg

Hovedkontor +45 43 14 42 00